Stanovisko ÚVZ SR: Na spoločné poľovačky a skúšky PUP sa vzťahuje výnimka zo zákazu

22.10.2021 20:27

DSC345052Slovenská poľovnícka komora (ďalej len „SPK“) ako samosprávna profesijná organizácia zriadená podľa zákona o poľovníctve požiadala o vyjadrenie Úrad verejného zdravotníctva SR (ďalej len "ÚVZ SR") o možnosť organizovania spoločných poľovačiek, z dôvodu nutnosti znižovania stavov zveri a organizovania skúšok poľovnej upotrebiteľnosti psov. Z našej žiadosti vyplynulo, že spoločná poľovačka je podľa § 58 zákona č. 274/2009Z. z. poľovačka schválená okresným úradom za účasti najmenej troch strelcov a potrebného počtu poľovne upotrebiteľných psov. Účelom spoločnej poľovačky je radikálne zníženie stavov poľovnej zveri. Takúto poľovačku možno uskutočniť len v termíne podľa schváleného plánu spoločných poľovačiek.

ÚVZ SR predmetnú žiadosť posúdil a uviedol nasledovné:

K bodu 1: Podľa § 2 ods. 3 písm. d) Vyhlášky ÚVZ SR č. 241/2021, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k obmedzeniu hromadných podujatí (ďalej len „Vyhláška č. 241“) platí, že zákaz usporadúvať hromadné podujatia sa nevzťahuje zasadnutia, schôdze a iné podujatia, ktoré sa uskutočňujú na základe zákona, pričom uvedený typ hromadných podujatí možno uskutočniť bez ohľadu na to, v akom územnom okrese v rámci COVID AUTOMAT-u sa uvedené hromadné podujatie uskutočňuje. Spoločná poľovačka spadá do kategórie zasadnutí, ktoré sa uskutočňujú podľa zákona, t. j. na jej uskutočnenie sa vzťahuje výnimka zo zákazu usporiadania hromadných podujatí.

K bodu 2: Podľa § 2 ods. 3 písm. d) Vyhlášky ÚVZ SR č. 241 platí, že zákaz usporadúvať hromadné podujatia sa nevzťahuje zasadnutia, schôdze a iné podujatia, ktoré sa uskutočňujú na základe zákona, pričom uvedený typ hromadných podujatí možno uskutočniť bez ohľadu na to, v akom územnom okrese v rámci COVID AUTOMAT-u sa uvedené hromadné podujatie uskutočňuje. Kynologické podujatie – skúšky poľovnej upotrebiteľnosti poľovných plemien psov spadajú do kategórie zasadnutí, ktoré sa uskutočňujú podľa zákona, t. j. na jej uskutočnenie sa vzťahuje výnimka zo zákazu usporiadania hromadných podujatí. 

Viac na stránke SPK: https://www.polovnickakomora.sk/sk/spk-aktualne/spravy-a-informacie/2451-stanovisko-uvz-sr-na-spolocne-polovacky-a-skusky-pup-sa-vztahuje-vynimka-zo-zakazu.html